Nedir Bu İçerik Pazarlaması?
İçerik pazarlamasıyla ilgili internette konuyu teknik açıdan açıklayan pek çok yazı bulmak (çoğu sıkıcı ve genel geçer bilgileri aktarıyor olsa da) mümkün. Bu yüzden farklı bir yöntem deneyerek, daha eğlenceli ve hikaye anlatan bir yazı yazmaya karar verdim. Hadi başlayalım.
İçerik pazarlamasını anlatırken içerik pazarlaması yapacağım, yani bu yazı baştan sona bir içerik pazarlaması örneği olacak.
Studio Zeplin olarak farklı ajanslarda uzun süreler boyunca çalışmış ve nihayet kendi ajansını kurmaya karar vermiş küçük ve profesyonel bir ekibiz. Yeni açılmış bir ajans olduğumuz için bir marka değerimiz, geniş bir referans ağımız ve dijital reklamlara ayıracak büyük bir bütçemiz yok. O halde hedeflediğimiz müşteri kitlesine nasıl ulaşacağız? Tabii ki içerik pazarlamasını kullanarak.
Hedef Kitle Belirleme
Yeni kurulmuş butik bir ajans olarak sektörlerinde isim yapmış büyük şirketleri hedeflemenin, gücümüzü ve enerjimizi boşa harcamak anlamına geleceğini biliyorduk. Bu şirketlerin zaten hemen hepsi halihazırda iyi ajanslarla çalışıyordu. Bu yüzden daha niş bir müşteri kitlesini hedeflemeye karar verdik.
Küçük ve orta ölçekli, dijital pazarlama ve reklam yöntemiyle işlerini büyütmeye hedefleyen ve lokasyon olarak Ankara’da bulunan şirketleri radarımıza aldık.
Bir şeyler üreten ya da bir tedarikçiden temin ederek e-ticarete girmek isteyen şirketlerin bizi bulmasını sağlamak önceliğimizdi. (Gerçi el ilanı dağıtarak yüz yüze tanışmayı da denedik ve birkaç başarılı sonuç da aldık. Havalar ısınınca dolaşmak zorlaştı.)
Dijital reklamlara ciddi bütçeler ayırabilen ajanslarla rekabet edebilmenin en iyi yolunun hedef kitlemiz için içerik pazarlaması yapmak olduğuna karar verdik.
Yol Haritası Belirlemek
İçerik pazarlamasından söz ederken içerikten söz etmemek olmaz. Potansiyel müşterilerimizin radarına girebilmek için ürettiğimiz yazılı, görsel, sesli ve veya hareketli, bir fikir ve amaç barındıran ve ulaştığı insanlarda bir davranış tetiklemeyi uman her türlü çalışmaya içerik, bu içerikleri kullanarak hizmetlerimizi ya da ürünlerimizi tanıtmaya veya satmaya ise içerik pazarlaması denir.
Bunu biraz açalım. Ajansımızı büyütmek için dijital reklam ve pazarlama ile ilgilenenler için Spotify’a podcastler hazırlayabilirdik.
TikTok veya Instagram için kısa, YouTube için daha uzun ve bilgilendirici videolar çekebilirdik.
Twitter, Facebook, Linkedin gibi sosyal medya platformlarını ajansımızı tanıtmak için harıl harıl kullanabilir, çoğunun spam klasörüne düşeceğini bile bile e-posta pazarlamaya yönelebilirdik.
Peki bunlar şu anda bizim için, Studio Zeplin için işe yarar mı? Cevap kocaman bir hayır.
Çin’den ithal edilmiş ve varsayalım ki karanlıkta parlayan fosforlu küpeler satmak isteyen birisi tiktok için ilgi çekici videolar oluşturup kısa sürede bir talep yaratabilirdi.
Bikini, elbise gibi sezonluk deniz ürünleri satmak isteyen bir başka girişimci bir infulencer ile anlaştıktan sonra düzenli reels ve görsel paylaşarak kısa sürede satış yapabilirdi.
Daha fazla hasta muayene etmek isteyen bir psikolog, Spotify’da depreson, şizofreni, yalnızlık, terkedilme acısı gibi konularda iyi podcastler oluşturarak tanınmış bir psikoloğa dönüşmek için çaba harcayabilir ve eğer içeriği iyi olursa kısa sürede fark edilebilirdi.
Otelini ya da pansiyonunu tanıtmak isteyen bir başka hayali girişimci ise YouTube’dan yararlanabilirdi.
İşte yol haritası dediğimiz şey tam olarak bu! Yukarıda saydığımız yöntemler şu anda bizim için işe yarar mı? Tüm bu mecralarda yoğun emekler harcamak beklediğimiz dönüşü bize sağlar mı?
Cevabımız hayırdı. Bu mecraların bazılarında agresif olmayan bir büyüme stratejisi uygulama karar verdik ve asıl yol haritamızı ilgi çekici bir blog oluşturmak olarak belirledik. (Yazımızı herhangi bir arama motorundan bulup, buraya kadar okuduysanız doğru yoldayız demektir.)
Neden Blog, Neden SEO?
Studio Zeplin olarak karşılıklı etkileşimde bulunabileceğimiz müşterilerle çalışmak istiyoruz. Kısa sürede çok fazla iş almak ve hormon basılmış gibi büyümek yerine, uzun vadede çalışabileceğimiz kurumsal bir kimlik ve marka inşa etmek isteyen, küresel trendleri takip eden, öğrenmeye ve tartışmaya açık girişimcilere ulaşmak istiyoruz.
Peki böyle girişimcilerin özelliği nedir? Okumaya, araştırmaya ve öğrenmeye meraklı olmaları. Bu durumda bizim için, büyümemizin bu aşamasında doğru yöntem, ilgi çekici ve bilgi verici yazılarla blogumuzu güncel tutmak ve daha fazla insana ulaşmak.
İyi bir bloga sahip olmanın bizim için avantajları ise şunlar olacak:
- Web sitemizin organik trafiğini yükseltmek
- Sitemizde geçirilen zamanı artırarak SEO puanımızı yükseltmek
- Sitemizin tekrar ziyaret edilmesini sağlamak
- Potansiyel müşterilerimizde merak duygusu uyandırarak, bizimle iletişime geçmelerini tetiklemeye çalışmak
- Google ya da sosyal medya platformlarındaki reklam giderlerimizi kısmak
Basit bir örnek olarak, e-ticarete girmek isteyen bir girişimcinin ürün fotoğrafı da çektirmeye ihtiyaç duyacağını düşünerek bu konuda bir blog içeriği üretip, trafik elde etmeye çalışıyoruz. Bu içeriğimiz google’da “ankara ürün fotoğrafı çekimi” aramalarında iyi bir sıralama yakarlarsa, potansiyel müşterilerimizle daha geniş kapsamlı işbirlikleri yakalayabileceğimizi umuyoruz.
İyi İçerik Nedir?
Bu sorunun yanıtı, kesinlikle ama kesinlikle google aramalarında ilk sayfada çıkan içerik olarak verilemez. Domain yaşı ve otoritesi, sitenize giden backlinklerin sayısı ve kalitesi gibi içeriğinizin niteliğinden bağımsız pek çok farklı faktör sıralamayı etkileyebiliyor.
Google’da ilk sayfa ilk sırada yer almak içerik üreten herkesin hayali olsa da, odaklanılması gereken asıl nokta burası değil.
Anahtar kelimeleri başlıklara yedirip, bilgi vermek yerine yazıyı uzun kuyruklu aramalarda geçen ifadelerle doldurmak ve nihayet okur yazıyı bitirdiğinde ona kendisini aptal gibi hissettirmek iyi içerik üretmenin yanından kıyısından geçmez.
İyi içerik, iyi kullanıcı deneyimidir. Bir kullanıcı davranışını tetikleyebiliyorsa (yorum yazmak, telefon araması gerçekleştirmek, sepete ekle butonuna tıklamak, e-bültene üye olmasını sağlamak vs) çok daha iyi bir içeriktir.
Sonuç
Bu yazıda kendimiz için doğru bulduğumuz içerik pazarlama yöntemini somut bir örnek üzerinden anlattık. Önümüzdeki süreçte içerik pazarlamasının detaylarına daha fazla gireceğiz. Yazıyı okumaktan keyif aldıysanız lütfen yorum yapınız. (Bakalım kullanıcı davranışı tetikleyebiliyor muyuz?)