2003 yılında insanların kişisel bloglarını oluşturabilmeleri için piyasaya sürülen WordPress, zamanla büyük bir popülarite yakaladı. Açık kaynak kodlu ve herkesin katkı sunmasına izin veren yazılım mimarisi WordPress’in rakipleri arasında sıyrılan bir CMS’ye (Content Management System) dönüşmesine yol açtı. Yazılım için hemen her alanda sınırsız sayıda profesyonel eklenti üretildi ve bu da yazılımın e-ticaretten haber ve listeleme sitelerine, arkadaş bulma işlevi taşıyan sitelerden forumlara her konuda işlevsellik göstermesine yol açtı. Aralarında Sony, Walt Disney, MTV, New York Times gibi pek çok ünlü marka günümüzde web sitelerini WordPress altyapısıyla tasarlıyor ve hizmete sunuyor. WordPress altyapısı kullanan daha fazla marka görmek isterseniz lütfen linke tıklayınız.

2021 verileri göz önüne alındığında web’deki sitelerin yüzde otuzdan fazlasının yani yaklaşık 455 milyon sitenin WordPress ile tasarlandığı biliniyor.

  • ABD’deki en hızlı büyüyen 100 şirketin (Inc. 5000) %62’si WordPress kullanıyor.
  • WordPress.org’un ücretsiz sürümü kullanılarak her gün 500’den fazla yeni site oluşturuluyor
  • Her ay yetmiş milyon yeni blog yazısı çıkıyor.

Neden WordPress?

Öncelikle yazılımın çekirdek kodları için sürekli güncelleme yapıldığının ve güvenlik açıklarının kapatıldığını söylemek gerekir. Uluslararası geliştiriciler topluluğu bir açık kaynak kodlu CMS olan WordPress için düzenli olarak temaları, eklentileri ve çekirdek kodları geliştirmekte ve iyileştirmektedir. Tek tıkla sitenizi güncel tutmanıza yarayan işlevselliği ile siteniz sürekli güvende ve güncel ve hızlı kalmaktadır.

Hiç kodlama bilmeyenler için bile oldukça gelişmiş sistemler kurulmasına izin veren kolay kullanımı WordPress’in bu kadar çok tercih edilmesinin bir başka sebebi. Elementor ve WPBakery gibi sayfa oluşturucular sayesinde sitenizi ister hazır şablonlarla isterseniz sıfırdan tasarlayabilirsiniz. WordPress sizin yerinize HTML, CSS, JavaScript ve PHP kodlarını oluşturur, gelişmiş veritabanı mimarisiyle verilerinizi saklamanızı sağlar.

WordPress için farklı işleri yerine getiren binlerce ücretli ve ücretsiz tema vardır. Bu temalar sayesinde kurumsal şirketler, reklam ajansları, doktor ya da dişçi siteleri, yemek tarifi siteleri, çok yazarlı haber siteleri, e-ticaret siteleri, emlakçı siteleri veya mekanları listeleyen siteler yapmak oldukça kolaylaşır. Temalar uzman görsel tasarımcılar tarafından mobil uyumlu olarak yaratırlar ve son kullanıcı tema üzerinde renk, tipografi, yerleşim, header ve footer değişikliklerini yaparak siteyi tamamen başka bir biçime dönüştürebilir. Bu anlamda WP oldukça esnek ve kullanıcı odaklıdır.

Bir başka olumlu özellik ise eklentilerdir. Sitenize farklı işlevsellikler katabileceğiniz neredeyse sınırsız sayıda eklenti sayesinde sitenizi geliştirebilir ve ondan maksimum verim alabilirsiniz.

Ayrıca WordPress hızlıdır ve SEO açısından oldukça gelişmiş özelliklerle gelir. Yoast gibi eklentiler sayesinde site içi SEO çalışmaları yapabilir, arama motorlarındaki etkinliğinizi artırabilirsiniz.

WordPress Öğrenmek Kolay Mı?

Tüm öğrenme süreçlerinde olduğu gibi WordPress öğrenirken de bu alanda hiçbir deneyimi olmayan bir kullanıcının zorlanması kaçınılmazdır, özellikle de kapsamlı projeleri hayata geçirmeye çalışırken. WordPress farklı temaların farklılaştırdığı yönetici panelleriyle temadan temaya farklı özelleştirme seçenekleri sunduğu için yeni öğrenmeye başlayan kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabilir. Ancak önemli olan öğrenmeyi gerçekten istemek, araştırmaya ve kendini geliştirmeye açık olmak ve pes etmemektedir.

WordPress topluluğunun bir diğer güzel yanı, internette WordPress’le ilgili sorunların paylaşıldığı binlerce forum ve destek sitesinin bulunması ve hemen hemen her sorun için güncel çözümlerin bulunabilmesidir. Ayrıca profesyonel tema geliştiricileri, genellikle temalarının iyi bir dökümantasyonunu yayımlayarak ve ticket sistemiyle destek vererek tema kurulum ve kullanımı için destek sunmaktadır.

Bu yazılımı öğrenmek ve profesyonel olarak kazanç elde etmek isteyen amatör web tasarımcıların önce WordPress’in mantığını anlamasını gerekiyor. Sayfalar, yazılar, kategoriler, portfolyo, etiketler, kullanıcılar ve bileşenlerin ne işe yaradığı anlaşıldığında ilerlemek çok daha kolay olacaktır.

WordPress Kursunuzun İçeriği Nedir?

WordPress kurulumunu bir web sunucusu üzerinde gerçekleştirerek, öğrencimizin WP’nin klasör mantığını, veritabanına nasıl bağlandığını, admin panelini ve nasıl çalıştığını anlatarak başlıyoruz derslerimize.

Bir kurumsal web sitesi bir de e-ticaret sitesitasarlamayı göstererek farklı temalar üzerinden header ve footer düzenlemeyi anlatıyor, tema ve eklenti kurulumlarını ve olası sorunları anlatıyoruz.

En çok kullanılan iki WP sayfa düzenleyicisi olan Elementor ve WPBakery üzerinden sayfa düzenlemeyi, CSS’in temel mantığını ve mobil aygıtlar için element düzenlemeyi gösteriyoruz.

Sitenizdeki formlar üzerinden veri alabilmenizi ve verileri nasıl işleyeceğinizi göstererek kullanıcı etkileşimini artırmanın yollarını anlatıyoruz.

WordPress sitenizde görsel optimizasyonunu yapabilmeniz için Photoshop üzerinden düşük boyutlu dosyalar üretmeyi ve sayfa yükleme hızının nasıl azaltılacağını öğretiyoruz.

Site yedekleme, yedeği geri yükleme gibi temel webmaster bilgilerini aktarıyoruz.

Kursu Bitirdiğimde Web Sitesi Yapabilecek Miyim?

WordPress kursumuz öğrencinin bilgisine göre tasarlanır ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda ilerletilir. WP ile temel düzeyde siteler kurabilecek bilgiyi alarak kursu tamamlayacak ve sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurabilecek kadar bilgi sahibi olacaksınız. Ayrıca bir ay boyunca site kurarken yaşayacağınız tüm sorunlarda online teknik destek de vereceğimizi belirtelim. Özel ya da kurumsal WordPress kursu alabilmek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 

Back to list

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir